Marinen, Mössband, Kategorier och åldersindelning

 

Att åldersbestämma mössband i detalj är svårt och jag har tvingas till några olika generella kategorier, beskrivningar av dessa redovisas nedan, synpunkter tas tacksamt emot.

Observera att detta enbart är mina egna antaganden, inte tvärsäkra fakta och en större studie med bla ett djupare grävande i arkiven skulle kunna ge ett bättre svar.

 

Då shabloner ofta återanvändes för att spara arbete och pengar kunde ett fartyg som var i drift över en längre tid ofta få samma tryck (typsnitt, kronor mm) på sina första band som på band som tillverkats 15 år senare, därav är det svårt att åldersbestämma banden efter enbart detta. En kombination av fartygets driftstid, bandkvalitét, typsnitt, kronornas utformning och guldets yta ger dock en god bild för den intresserade.

Mössband infördes i Sverige 1850

Fartygsnamn på banden började införas i början av 1890-talet på större fartyg, jag utgår i det resonemanget ifrån att HMS Hogland fick sitt band efter att det utrangerats som kanonångskonert och övergick till transportfartyg och att HMS Garmer fick sitt band innan det fartyget utrangerades 1893 och skrotades.

Fyrkantiga punkter efter namnet på banden försvann troligen under 1930-talet.

Landbaserade enheter fick kronor på banden först i slutet av 40-talet, 1948 är ett år som nämnts för mig.

 

 

Närbild på äldre band, före 1940, mycket slätt band.

 

 

Närbild på äldre band, före 1940, mycket slätt band, 33mm brett och har varit vikt för att passa i mössan.

 

 

Närbild på äldre band, före 1940, mycket slätt band, 41mm brett. Notera att tycket ligger i underkant för att enkelt kunna vika bandet för passlighet i mössan.

 

 

Krona och punkt på äldre band, före 1940. Två exempel.

 

 

Närbild på band, dessa är något grövre och tillverkades från 40-talet och fram till 60-talet

 

 

Närbild på band, dessa är betydligt grövre och tillverkades från 70-talet och fram till idag

 

 

 

 

http://www.uniformsdetaljer.com/